НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Обява за междуучилищна дейност


Териториалният екип за управление на проект BG05M2OP001-2.011-0001 „Подкрепа за успех“ към РУО – Благоевград – Благоевград Ви кани да присъствате на Междуучилищно събитие по проекта с участието на ученици от следните училища:

СУ „Свети Климент Охридски”- с. Слащен

СУ “Никола Вапцаров“, гр. Хаджидимово

СУ „ Св. Паисий Хилендарски “, с. Абланица

СУ “Христо Ботев“, с. Вълкосел

СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Сатовча

ОУ “Гоце Делчев“, с. Беслен

ОУ “ Братя Миладинови“, с. Годешево

ОУ “Никола Вапцаров“, с. Копривлен

СУ „Христо Смирненски“-с. Кочан

 

        Събитието ще се проведе на 28 юни 2022 година, от 13.00 часа в СУ,, Никола Вапцаров“, гр. Хаджидимово.

С Програмата може да се запознаете тук

 

Очакваме Ви.


СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА


По повод Световния ден на водата, днес 22. 03. 2022 г. в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Абланица бе представена тематична изложба от постери, рисунки, послания за водата.

Учениците от 5 и 6 клас, под ръководството на г-жа Недретка Панева – ст. учител по физика и астрономия, с много вълнение и емоции представиха своята проектна дейност, която включваше и изработване на мотиви и надписи за водата върху тениски.

Денят на водата се превърна в един своеобразен училищен празник!

Express Publishing Bulgaria


През месец Декември ( от 05. 12.2021 до 07.01.2022г) се проведе състезание по английски език на Express Publishing Bulgaria.

Учениците от 8 б клас се включиха в проекта на тема Christmas, като роботиха индивидуално и по групи.

За най-оригинални презентации и добре свършена работа те бяха наградени с грамоти и предметни награди.

Ръководител на групата участваща в състезанието – Никен Лапантова-Газиева.

 


На 08.10.2021 г. от 14.00 часа  в СУ “Св. Паисий Хилендарски” се проведе състезание по английски език – първи кръг.

Състезанието бе в две възрастови групи – 5-8 клас и 9-11 клас.

Явиха се общо 13 участници. Комисия в състав: Гюлсуна-Имам Башова, Силвия Кавазова и Никен Газиева –

учители по английски език в училището, проведоха събеседване с учениците по определена тема, след като изслушаха

техните изложения. На състезанието присъстваше и главният учител в училището г-жа Сълзета Зейнева.

Предстои излъчване на победители в състезанието, които ще представят училището на втори кръг в гр. Благоевград.

 

 

 


ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ

На 23. 04. 2021 г. в СУ Абланица се проведе “Празник на буквите” с учениците от първи клас и техните учители. Празничната програма бе изнесена пред учителите от начален етап и родители.  Учениците от Първи клас, успешно подготвени, представиха своите умения и знания с голямо настроение и вълнение. Те бяха поздравени от своите учители и получиха грамоти и подаръци!


25 МАРТ-ДЕН НА ТЪРПЕНИЕТО

Всяка година на 25 март в нашето училище СУ,,Св.Паисий Хилендарски“ отбелязваме деня на търпението с най- различни дейности.

Всички заедно се забавляваме и творим на воля, уважаваме мнението на всеки от колектива и винаги резултатите много ни харесват!


Уважаеми учители,

скъпи ученици и родители,

 

За мен е удоволствие да Ви поздравя по повод Националния празник на Република България – 3 март! На този ден преди 143 години се слага край на най-дългото и трагично изпитание в 13-вековната българска история. Векове наред българите понасят всички тежести на чуждото господство, подложени на социално-икономически и политически гнет, на религиозна и етническа асимилация. 3-ти март е рождената дата на българската свобода, идваща след близо пет века страдания, застой, бунтове и реки от пролятата кръв на героите

Пътят до 3-ти март минава; през Първата българска легия организирана от Георги Раковски, комитетите, основани от Апостола , през учредения от българските емигранти в Румъния – Български революционен централен комитет. Този път се извива през гори и планини по следите на Ботев и неговите четници, препуска след Хвърковатата чета на Бенковски и спира в подножието на един чутовен връх – Шипка, където дружните усилия на руския щик и опълченската сила подготвят капитулацията на изплашената турска армия.

Отхвърлянето на османското владичество става възможно в резултат на успешно завършилата Руско-турска война превърнала се в освободителна за българската държава.

Днес е ден, в който да си спомним за хилядите знайни и незнайни борци, пожертвали живота си в името на Свята България.

 

          Честит празник!

         Ст. учител по история и цивилизации – Асине Конедарева 


148 години от смъртта на Васил ЛевскиLoader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab


Zap1035_uchebni-dni_12052020


20RH325


TV_News


95 ГОДИНИ СВЕТСКО УЧИЛИЩЕ В СЕЛО АБЛАНИЦАНАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

09.12.-13.12.2019 год.

Първи ден – понеделник, 09 декември 2019 г.:

 • Откриване на Националната седмица на четенето с уъркшоп  – ученици от гимназиален етап четат приказки на  деца с логопедични проблеми, изработване на коледни и новогодишни картички.
 • ,,Мамо, прочети ми приказка!“ – четене на приказки от родителите на децата .

Начало на мероприятието – 14.10  часа в Творческо-игрови център „ Детелина“.

Втори ден – вторник, 10 декември 2019 г:

 • Провеждане на Маратон на четенето в училищната библиотека с ученици от V-XII клас. Участници в изявата – учители, родители, общественици. Начало – 14.10 часа.

Трети ден – сряда,11 декември 2019 г:

 • Съвместно събитие между детска градина и училище с. Абланица – ученици от училището четат любими приказки на деца от детската градина.
 • „Утринна приказка”в детската градина. Начало – 14.30 часа.

 

Четвърти ден – четвъртък, 12 декември 2019 г:

 • Карнавал на приказките за най-малките. Драматизация на приказка с учениците от 4 клас в Творческо-игрови център „ Детелина“. Начало 14.00 часа.
 • „Сподели ми книга, сподели ми знание“ – размяна на любими книги между ученици и учители.

Пети ден – петък, 13 декември 2019 г:

 • „Езикът, който ни събира и разделя“ – изложба на любими книги, подготвена от учениците от 5-7 клас.
 • Закриване на Националната седмица на четенето и представяне на резултати от реализираните дейности в Конферентната зала на училището от 14.30 часа.

Изготвил:

Гл. учител по БЕЛ / Сълзета Зейнева /


СУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Абланица, общ. Хаджидимово, защити иновацията си „Компютърно-базирани тестове“ след мониторинг на експерти от РУО – Благоевград и МОН – тук


НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

/ 22.X.2018 Г. – 26. X.2018 Г./

ПЛАН ПРОГРАМА

 Първи ден – понеделник, 22 октомври 2018 г.

Откриване на Националната седмица на четенето в СУ „ Св.Паисий Хилендарски“ с. Абланица от 13.00 часа в творческо-игрови център „Детелина“. Учениците от 4 клас на началния етап на обучение ще представят спектакъла: Приказни герои от любими детски книги.

Втори ден – вторник , 23 октомври 2018 г.

Информационна среща между деца и ученици с проблеми в езиковото им развитие, техните родители, учители, училищен логопед, училищен психолог и педагогически съветник в училището. Мото на срещата: Четенето на любими книги преодолява агресията в училище. 14.00 часа в Конферентната зала на училището

Трети ден – сряда , 24 октомври 2018 г.

Състезание за най-добър четец с ученици от прогимназиалния етап на обучение в училищната библиотека от 14.30 часа.

Четвърти ден – четвъртък , 25 октомври 2018 г.

Посещение на ученици от гимназиалния етап на обществената библиотека в с. Абланица от 14.30 часа. Представяне на презентация: „ Книгата – прозорец към света“

Пети ден – петък , 26 октомври 2018 г.

Презентация за родители в Конферентната зала на училището от 14.00 часа: Грамотността днес. Закриване на Националната седмица на четенето и отчитане на резултатите. Награждаване на най-изявените ученици в проведените дейности.

 


Училищни представителни изявиII АЕГ „ Томас Джеферсън”  гр.София

Заедно в учение и творчество със СУ „ Св. П. Хилендарски” – с. Абланица

 

На 29.04. – 30.04.2018 г. се проведе училищна представителна изява във II АЕГ гр.Софияпопроект „Заедно в алтернатива за етнически диалог и необходимост от обединение – ЗАЕДНО

Реализиран в партньорство между II АЕГ „Томас Джеферсън“ и СУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Абланица.

Цели на проекта:

 • Обща цел: Развитие на процеса на интеграция на учениците от етническите малцинства, чрез обвързването му със съхраняването и развитието на културната им идентичност посредством съвместни извънкласни дейности.
 • Специфични цели:
 • Формиране на етническа толерантност и приемане на представители на различни етноси;
 • Стимулиране на междукултурното разбиране и приемане на ученици от различни етноси;
 • Осъзнаване значимостта на общите елементи в традициите и културата на етносите, живеещи в България и преодоляване на натрупани обществени стереотипи;
 • Повишаване компетентността на учителите за формулиране и прилагане на интеграционни модели за извънкласни дейности с включване на компонент „интеркултурна компетентност“.

20 ученици и 9 ръководители на клубове по проекта от училище „Св. Паисий Хилендарски“ с.Абланица пристигнаха във II АЕГ гр.София за мероприятието, което бе по графика на проектните дейности за двете училища.

Специални гости бяха представители на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства ЦОИДУЕМ с директора на центъра г-жа Мануела Радева

Официално, много топло, сърдечно и приятелски всички бяха посрещнати от ръководството на II АЕГ и екипът по проекта.След приветствени слова от страна на домакините на изявата, партньорите по проекта и представителите от центъра за………….

бяха обявени всички клубове и техните ръководители, които в резюме представиха своите дейности, приканвайки всички да наблюдават техните крайни продукти на следващия ден – 30.04.2018 г.

Всички ученици и учители посетиха Националния исторически музей, където имаха възможност да се насладят на много ценни експонати от българската история.

Учениците от Абланица бяха настанени в семейства на ученици от II АЕГ.Много вълнуващи запознанства, приятелски срещи и много положителни емоции донесе проект“Заедно“ за всички. Невероятни представителни изяви на клубове и ателиета бяха показани пред всички гости:

 • Клуб «Виртуален турист» – ръководител Анета Кинева бе изработил електронна карта с отбелязани територии, населявани от етнически групи, както и видеоклип, отразяващ културно –историческите забележителности в Пирин и Родопите;
 • Клуб «Народни танци» – с ръководител Катя Тофик представи народни танци от различните фолклорни области в България, както и музика и песни на основните етнически групи, живеещи в България;
 • Ателие «Етнографска мозайка» с две секции
  • Секция 1 сръководител Анета Кинева
  • Секция 2 с ръководител Георги Йорданов

Те предизвикаха голям интерес с електронен празничен календар на основните етноси в България иизработване на електронни 3D модели на традиционното облекло на етническите групи в България;

 • Арт клуб с ръководител Георги Йорданов представиизработване на картини, отразяващи идеята за глобализация и мултикултурност на съвременното обществокакто и изложба на тема: „Мултикултурен свят”;
 • Творческа работилница с ръководител Магдалена Дамянова пък показа уменията на учениците да творят, представяйки лично творчество с мултикултурна тематика;
 • Журналистически център с две секции:
 • Радио „VOXс ръководител Снежанка Сергева
  • TV „Джеферсън“ сръководител Веселина Иванова

Те отразиха дейностите по проекта с цел постигане на информираност и публичност чрез радиопредаване и видеоклип;

 • Клуб“ Спортист“с ръководител Олег Левиев реализира спортна среща по волейбол чрез смесен отбор от ученици от двете училища с цел спортсменство и толерантност в занимателните спортни дейности.

След приключване на проектната дейност учениците от СУ“Св.Паисий Хилендарски“ успяха да се насладят на Благотворителен концерт, организиран от дванадесетокласниците на II АЕГ „Томас Джеферсън“.

Мероприятието протече на много високо ниво, където цареше дух на приятелство и етническа толерантност.

Втората представителна училищна изява ще се проведе на 11.04 – 12.04.2018 г. с клубовете по проекта вСУ“Св.Паисий Хилендарски“ с. Абланица.

С благодарности!

 Екип от учители и ученици от СУ „ Св. П. Хилендарски” – с. Абланица


На 19 февруари учениците от V и VI  група на целодневна организация на учебния ден в СУ “Св.Паисий Хилендарски” отбелязаха 145 год. от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски. Под надслов 145 години БЕЗСМЪРТИЕ учениците от VI а група почетоха паметта на Васил Левски като представиха красива изложба в  коридора на училището.

След това всички ученици от групите се качиха в конферентната зала на училището, където наблюдаваха интересни презентации представящи живата и делото на Апостола.

Презентациите бяха изготвени от ученици в V и VI група. На фона на едната от тях звучеше рецитал на стихотворението ” Обесването на Васил Левски” от Христо Ботев.

Мероприятието приключи с интересна викторина за живота и делото на Васил Левски, организирана от учителя по история и цивилизация Асине Конедарева.


СЪОБЩЕНИЕ

На  23.01.2018 г. / вторник/ се обявява за ден на отворени врати за родители за среща с обществен съвет.


СЪОБЩЕНИЕ

На 20 декември 2017 година /сряда/ от 12:00 часа  във физкултурния салон на СУ «Св. Паисий Хилендарски», с. Абланица ще се проведат

Ученически спортни игри 2017, повече четете – тук


НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

 11.ХІІ. – 15.ХІІ. 2017 ГОДИНА

Във вторник, 12.ХII. 2017 г. се проведе състезание за „ Най-добър четец“

от 14.00 часа в библиотеката на училището. В него участваха 8 ученици от V-XII клас. Присъстваха много ученици, учители и родители.

Приятната обстановка сред книгите придаде топлина и задушевност.

Учениците четоха поезия и проза.

Споделиха с всички присъстващи информация за последните книги,

които са прочели или четат, както и за техни любими автори и книги от световната литература.


НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

 11.ХІІ. – 15.ХІІ. 2017 ГОДИНА

 1. План-програма за национална седмица на четенето в СУ Абланица – тук.
 2. Доклад за извършените дейности по план-програмата – тук.

Квалификационен курс в СУ”Св. Паисий Хилендарски”,

с. Абланица, общ. Хаджидимово, обл. Благоевград

Във връзка с квалификационната дейност на учителите

 На 08.12.2017г. в СУ”Св. Паисий Хилендарски”, с. Абланица  се проведе  квалификационно обучение на  учителите от начален, прогимназиален и гимназиален етап, педагогическия съветник и психолога в училището.  Темите, по които се обучаваха,  са:  „Диагностични процедури в учебно-възпитателния процес“ и  „Съвременни подходи за повишаване качеството на обучението в началните класове“.

Цели на  обучението:

 1. Усвояване на различни тестови методики за прилагане и диагностициране на проблемно поведение на деца и юноши, а именно:

–          проблеми в отношенията с учителите;

–          проблеми с поведението в училище;

–          проблеми с ученето ;

–          проблеми в отношенията с връстниците;

–          проблеми в отношенията с родителите.

–          проблеми с поведението вкъщи.

 1. Осмисляне мястото на съвременните образователни подходи и технологии, съобразно актуалните образователни потребности и тенденции в българското училище.

Очаквани резултати от обучението:

 • Повишаване равнището на теоретическата и практическата подготовка на педагозите като мениджъри на класа;
 • Овладяване на компетентности у учителите за прилагане на интерактивни методи на обучение в урока;
 • Повишаване равнището на теоретическата и практическата подготовка на педагозите за идентификация и развитие на талантливи деца с обща и специална надареност;
 • Изграждане на компетентности у учителите за успешна дейност в условия на целодневна организация на учебния ден;

Обучението предизвика всеобщ  интерес , защото се разискваха и дебатираха  интересни казуси,  свързани със съвременното образование  по отношение  поведението на учениците,  дефиниране  и дискутиране на подходите към различните проблематики.

Особен интерес предизвика темата за откриване и развитие на надарените деца, защото в динамиката на учебния процес , като че ли те остават на заден план, а се обръща повече внимание на децата с образователни потребности.

Учителите подходиха  емоционално и на задачата, при която трябваше да се определи към кой тип учители спадат според различните класификации.

Благодарение на богатия опит на доцент д-р Траян Попкочев  и проф. дпн Добринка Тодорина – лектори  на курса, учителите обогатиха своите компетентности и умения за успешна работа и получаване на по –добри резултати с учениците в съвременното училище.

Навременното диагностициране на проблеми в образованието е гарант за тяхното овладяване и преодоляване.Чрез интерактивни методики на изследване и техники на преподаване съвременния български учител е модератор.


НОЕМВРИ- месецът на толерантността!

Учителите по чужд език в СУ “Паисий Хилендарски“ проведоха тематично мероприятие на тема: Празници на народите, заложено и в годишния план на методическото обединение на учителите по БЕЛ и чужд език.

Целта беше обогатяване на учениците с познания за празниците на народите като Хелоуин , Деня на благодарността, Великден и Байрям. Една добра проява на толерантност към традициите и обичаите им. Нека бъдем толерантни, нека бъдем добри, нека бъдем усмихнати и добронамерени не само в училище!

В днешното общество с толкова наболели проблеми и противопоставяния на народи, религии,  обичаи и традиции е необходимо да напомняме на нашите деца и възпитаници още в ранна възраст, че трябва да сме толерантни, да се уважаваме един друг под това слънце и небе.

Друга не по-малко  важна цел на учителите бе да покажат под формата на състезание знанията и уменията на учениците от VІ – Х клас по английски език.

Това тържество не би било възможно без активната подготовка на родителите на самите участници, които предоставиха доста интересна и вкусна храна и символи, характерни за празника, в чийто отбор участваше детето им.

Участниците в състезанието бяха разделени в четири отбора. Една от задачите на всеки отбор беше да представи  празнична маса – празничен обяд. Всички заедно – учители, родители, ученици положиха доста усилия и голям интерес да научат повече за другите и да се постараят дори и за момент да почувстват атмосферата на един от празниците на народите.

Във всеки отбор  участваха ученици от различни класове и работеха върху следните задачи със състезателен характер:

 1. Представяне на празника с презентация или драматизация;
 2. Подреждане на празничната маса с представяне на характерните за народа ястия;
 3. Задачи по английски език, подготвени от учителите по английски език -г-жа Гюлсун Имам-Башова и г-жа Силвия Хавальова;

Водещи на мероприятието бяха ученичките от 9 клас – Шаная Дерменджиева и Силвет Метушева.

Жури в състав: Г-жа Айтен Амзова – учител по английски език, председател

Членове: 1.  Г-жа Сълзета Зейнева – главен учител по БЕЛ

 1. Киара Юрукова – ученичка от 12 клас

В края на мероприятието отборите първенци и всички участници в състезанието бяха наградени с интересни сувенири, специално подготвени от ръководството на училището.

Учениците, подготвили масите с храна, поканиха всички присъстващи да се почерпят, с което показаха уважение и толерантност.

Мероприятието даде възможност на децата да работят в екип, да представят знания по чужд език и да творят, което създаде невероятна емоционална атмосфера за всички присъстващи.


ОТБЕЛЯЗВАНЕ СЕДМИЦАТА НА „АНТИ  ТОРМОЗА“ В УЧИЛИЩЕ  ПОД МОТОТО „ВСИЧКИ РАЗЛИЧНИ, ВСИЧКИ ЗАЕДНО“

  Предвид   зачестили случаи на инциденти в училище, които са резултат от прояви на насилие и агресия  между учениците, в  Средно училище „Св. Паисий Хилендарски“, с. Абланица се отбеляза  международната седмица „Анти-тормоз“ в училище.

Проведоха се разнообразни  мероприятия  с активното участие на ученици от II  –  XII клас, които чрез стихове и танци показаха, че в училище може да бъде забавно и приятно.

Децата за пореден път бяха запознати  и дебатираха по темите за насилието, агресията и тормоза.  Бяха изработени табла, показващи доколко учениците са съпричастни към тази така важна и тревожна тема.

Учениците показаха своите знания и умения по въпросите за тормоза, видове тормоз и стимулиране на търпимост и толерантност във взаимоотношенията между тях.

Организирани са и предстоят да бъдат проведени родителски срещи за обсъждане на предприетите от училището мерки във връзка с недопускане на агресивно поведение.


132 години от Сръбско-българската война

На 14 ноември 2017 г. в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в конферентната зала от 14 часа се проведе мероприятие на тема „Сръбско-българската война“. Присъстваха учители и ученици от гизназиалния етап. Мероприятието беше подготвено от учениците от 12 клас.

На фона на Вазовите стихове, изпълнени от Мейче Бабучева и Айдън Барутев, ученици от 12 клас,беше даден старт. Поетичната обстановка създаде приятна атмосфера в залата. Последва мултимедйна презентация, представена от Илейн Конадова и Ромин Сираков, също ученици от 12 клас. Представени бяха и  видеофайлове, посветени на войната.

Най-интересно за учениците беше състезанието, включващо въпроси за Съединението и Сръбско-българската война, представени от два отбора:

 • Отбор „Гургулят“: Киара Юрукова, Гюлнес Къдрев, Фикрие Сопова, Ибрахим Терзиев, Сибел Джикелова, Бирсен Леткова.
 • Отбор „Сливница“: Манчо Чаушев, Айлин Моллова, Еркан Кокударев, Анъм Балиева, Гюлизара Шериф, Сибел Мейзинева, Илдъз Шишкарева.

Учителят по история и цивилизация Асине Конедарева арбитрира двата отбора, които поднесоха много и полезна информация. С малка разлика в точките победиха учениците от отбор „Сливница“.

Финалът беше емоционален, а всички участници получиха награди, връчени от   д-р Калинка Гайтанинчева, заместник директор по учебната дейност   в           СУ“Св. Паисий Хилендарски“.


УРОЦИ ПО РОДОЛЮБИЕ В СУ „СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“

На 27. IV 2017 г.  в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ се проведоха открити уроци, посветени на Паисий Хилендарски и по повод  – 92 години светско училище в с. Абланица.

Урок по история и цивилизация с ученици от VI клас, при ст. учител по ИЦ – Асине Конедарева и урок по български език и литература  в X клас при г-жа Сълзета Зейнева – главен учител по БЕЛ.

На откритите уроци присъстваха учители от всички методически обединения в училището, както и много родители.

Учениците и от двете възрастови групи демонстрираха много знания и компетенции, но най-вече неугасваща любов към родното и почит към светлата личност на Паисий Хилендарски  – първи изразител на българското самосъзнание.


Проект „ТВОЯТ ЧАС“  в

СУ „Св. Паисий Хилендарски“

с. Абланица

      На 27.04.2017 г. в Младежкия дом на гр. Благоевград от 11:00 часа се проведе дефиле на изявите на участници в проект  ,,Твоят час“ . Събитието бе открито от Началника на РУО – Благоевград – Ивайло Златанов. Дейностите на групите представиха ръководителите Лидия Хавальова и Илвие Кокударева. Много добро впечатление направиха творбите на приложното изкуство, изработени от природни материали и различни техники. Представени бяха и рисунки от различни жанрове на изобразителното изкуство, които допринесоха за добрата атмосфера около щанда. Ръководителят на клуб ,, Аз в медийното пространство“ Илвие Кокударева подари няколко вестника от  тиража на последния брой  училищен вестник ,, Аз репортерът“ издаден от участниците в клуба. На всеки гост, проявил интерес към щанда на СУ ,, Св. Паисий Хилендарски“ бяха подарени ръчно изработени, цветни и традиционни абланишки терлици.

     Групите в проект ,,Твоят час“ към СУ ,, Св. Паисий Хилендарски“ представиха резултата от огромното богатство на заниманията,  както по интереси, така и за преодоляване на обучителните затруднения.


ОБЩИНСКО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

В СУ „ СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ С. АБЛАНИЦА

 На 01.04.2017 г. СУ„ Св. Паисий Хилендарски“, с. Абланица, общ. Хаджидимово, област Благоевград за втора поредна година отвори врати за  общинско състезание по информационни технологии. В състезанието участваха ученици от четири училища: СУ „ Св. Паисий Хилендарски“, с. Абланица, СУ „ Никола Вапцаров“ гр. Хаджидимово ,СУ „ Климент Охридски“ с. Слащен, СУ „ Христо Ботев“ с. Вълкосел. Общ брой участници в състезанието – 70 ученици от 5 – 12 клас.

Мероприятието бе организирано от д-р Адем Зейнев, ръководител на направление ИКТ и ръководството на СУ „ Св. Паисий Хилендарски“ с. Абланица. Състезанието откри г-н Хюсеин Къдрев – зам. директор в училището. Той приветства всички участници и гости по повод проявата. Освен учители от училището домакин, присъстваха учителите по информационни технологии от училищата в общината и региона. Почетен гост бе г-н Данаил Иванов – експерт маркетинг, Информационен център гр.Благоевград към издателство „ Просвета“.

Жури в състезанието бе:

Председател – Красимир Стоянов – учител по информатика и информационни технологии в ПМГ „ Акад. С. П. Корольов“ гр. Благоевград.

Членове – 1. Пепа Стоянова – учител по информатика и информационни технологии в ПМГ „ Акад. С. П. Корольов“

 1. Адем Зейнев – рък. на направление ИКТ в СУ Абланица.

Журито запозна участниците с регламента на състезанието и в 09.30 часа то стартира. Учениците се състезаваха в няколко направления:

 1. Компютърна графика.
 2. Текстообработка.
 3. Компютърни презентации.
 4. Видеоклипове.
 5. WEB сайт.

На всички участници бяха раздадени сертификати за участие, а на излъчените победители грамоти, изготвени от СУ „ Св. Паисий Хилендарски“, съвместно със старши експерт Василиса Павлова в  РУО гр. Благоевград.

Отличените ученици в съответните направления са:

Направление –Компютърна графика;

Първо място – Мейка Хавальова – СУ „ Св. Паисий Хилендарски“ с. Абланица.

Второ място – Браян Аджемиев – СУ „ Христо Ботев“ с. Вълкосел.

Трето място – Севим Топова – СУ„ Св. Паисий Хилендарски“ с. Абланица.

Направление –Текстообработка;

Първо място – Анелия Гелемерова – СУ „ Никола Вапцаров“ гр. Хаджидимово.

Второ място – Ширин Хасанова – СУ„ Св. Паисий Хилендарски“ с. Абланица.

Трето място – Любомир Гелемеров – СУ „ Никола Вапцаров“ гр. Хаджидимово.

Направление Компютърни презентации;

Първо място – Дейвид Аджемиев  – СУ „ Христо Ботев“ с. Вълкосел.

Второ място – Сибел Башова – СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Абланица.

Трето място – Орхан Чавдаров – СУ „ Христо Ботев“ с. Вълкосел.

Направление Видеоклипове .

 Първо място:

 1. Артур Спириев – СУ „ Климент Охридски“ с. Слащен.
 2. Кевин Хаджиев – СУ „ Христо Ботев“ с. Вълкосел.

Направление WEB сайт;

 1. Крис Адемов Зейнев – СУ „ Св. Паисий Хилендарски“ с. Абланица.

Освен грамоти, ръководството на  СУ „ Св. Паисий Хилендарски“ бе подготвило и предметни награди за победителите.

Участниците в състезанието и всички присъстващи бяха изненадани много приятно от подаръците, поднесени от издателство „ Просвета“ чрез техния мениджър г-н Данаил Иванов. Той поздрави победителите и отчете високото ниво на състезанието.

Журито, публиката и всички гости, участвали и предходната година в състезанието по информационни технологии, отчетоха единодушно, че нивото на представените продукти тази година е на много по-високо ниво.

 СУ „ Св. Паисий Хилендарски“ за пореден път доказа, че е иновативно училище и отличен домакин на подобни прояви.

Изготвил: Сълзета Зейнева – гл. учител в СУ „ Св. Паисий Хилендарски“ с. Абланица.

Снимки от състезанието:


ПОКАНА

По инициатива на ръководството на СУ „Св. П. Хилиндарски“ на 30 март 2017 г. /четвъртък/ от 18:00 часа в салона на читалище „Просвета“ – с. Абланица ще се проведе  родителска среща с  д-р Теменужка Любенова – председател на Общински съвет по наркотични вещества

гр. Благоевград на тема:

«ДА ПРЕДПАЗИМ ДЕЦАТА ОТ ПОРОЦИТЕ НА ВРЕМЕТО».

                 Не бъдете безучастни!

Изразете  своята  ясна позиция, като проявите интерес по тази актуална тема и всичко, свързано с опазване живота и здравето на децата, като присъствате на срещата!

От Ръководството


1-ви декември – Деня за борба срещу СПИН беше отбелязан чрез окичване на учители и ученици с червена лентичка/панделка. Също така ученическия съвет изготви брошури, които бяха раздавани на ученици и учители.


Съвместна благотворителна кампания на учители, ученици и родители – начален етап на СУ “Св. Паисий Хилендарски” с. Абланица – 15/12/2016

„Защо ли нещата трябва да се променят? – прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза:
-Така имат възможност да станат по-добри!“

По идея на началните учители от СУ „Св Паисий Хилендарски“ с. Абланица на 15.12.2016г. се проведе благотворителна кампания под  надслов -За доброто няма повод! за набиране на хранителни продукти, които ще бъдат дарени на нуждаещи се от с. Абланица, с. Боголин и с. Блатска.
В кампанията се включиха всички учители и ученици от начален етап; кметството на с. Абланица; кметството и общинския съвет на общ. Хаджидимово, за което благодарим на всички. Живеем във времена, в които съществува морален проблем, изразяващ се в нарастващо безразличие към болката и страданието на другите. Нека не се затваряме в „черупките“ си, а да бъдем по-добри!
Жителите на с. Абланица още веднъж доказаха, че не са изгубили хуманността си, като се включиха активно в нашата инициатива. Надявам се от сърце тя да стане традиция в нашето училище. Нека да не търсим повод, за да бъдем по-добри, а да го правим всеки ден!

                                                                                                                           Гюлфе   Метушева

                                                                                                           /ст. учител в начален етап/

НОВОГОДИШНО ТЪРЖЕСТВО – СУ АБЛАНИЦА

 


НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО  7.Х. – 15. Х. 2016 ГОДИНА

План-програма за националната седмица на четенето.


През месеците септември и октомври се провежда ежегодна

“Национална кампания за профилактика на детското зрение” .

Кампанията се реализира по инициатива на фирма KWIAT.

В рамките на кампанията от 1 септември до 31 октомври 2016 г. ще се извършва  безплатен детски скрининг. За повече информация – тук.


ФЕСТИВАЛ НА ПРИЯТЕЛСТВОТО

На 28 – 29 юни 2016 година в СОУ „ Св. Паисий Хилендарски“, с. Абланица, общ. Хаджидимово, обл. Благоевград се проведе Фестивал на приятелството по проект „Единни и толерантни за нов обединен свят“ – ЕТНОС.

Участници в тази заключителна дейност по проекта бяха Втора АЕГ „ Томас Джеферсън“ – гр. София като водеща организация и СОУ „ Св. Паисий Хилендарски“ като партньори.

На 28.06.2016 година от 18.00 часа официално бе открит Фестивала на приятелството от г-жа Емилия Лазарова, ръководител на проекта и директор на Втора АЕГ „ Томас Джеферсън“ – гр. София и г-н Мехмед Имамов- директор на СОУ „ Св. Паисий Хилендарски“.

Гости на мероприятието бяха представители от ЦОИДУЕМ – г-жа Мануела Радева и г-н Румен Теохиров, д-р Теменужка Любенова – председател на Областен съвет по наркотични вещества, гр. Благоевград, г-жа Магдалена Ряхова – ОБСНВ, г-н Христо Димитров Манчев – директор на 2-ро основно училище „ Димитър Благоев“, гр. Благоевград,г-жа Марияна Шехова – ЮЗУ- гр. Благоевград, кмета на община Хаджидимово- г-н Людмил Терзиев, група учители от гр. Плевен, много родители и общественици.

Спектакълът „ На мегдана чрез разбирателство –  има приятелство“ предизвика голям интерес у всички присъстващи. Учениците от двете училища представиха съвместна програма, в която демонстрираха завидни качества и умения като драматизация, пеене и танци. Автентичните декори и народни носии на участниците в спектакъла създадоха много настроение и емоции.

В проекта участваха общо 12 клуба в двете училища. От 20.00 часа клуб „ Спортист“ с. Абланица демонстрираха пред всички игра от миналото. Проведена бе и волейболна среща между отбори от двете училища. Денят приключи с емоционална хоротека в училището.

На 29. 06. 2016 година Фестивалът  на приятелството продължи чрез реализиране на 4 основни дейности:

–          Готварство – кът на открито за занимания по интереси;

–          Рисуване – на открито;

–          Представяне на презентации в конферентната зала на училището;

–          Тъкачество и плетиво – изложба на етнографски кът.

Фестивалът на приятелството завърши с награждаване на всички участници от клубовете и засаждане дърво на приятелството в двора на СОУ „ Св. Паисий Хилендарски“ с. Абланица.


ПЪРВО ОБЩИНСКО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ В СОУ „ СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ С. АБЛАНИЦА

На 19.03. 2016 г. СОУ „ Св. Паисий Хилендарски“, с. Абланица, общ. Хаджидимово, област Благоевград отвори врати за първото общинско състезание по информационни технологии. В състезанието участваха ученици от четири училища: СОУ „ Св. Паисий Хилендарски“, с. Абланица, СОУ „ Никола Вапцаров“ гр. Хаджидимово ,СОУ „ Климент Охридски“ с. Слащен, СОУ „ Христо Ботев“ с. Вълкосел. Общ брой участници в състезанието – 56 ученици от 5 – 12 клас.

Мероприятието бе организирано от г-н Адем Зейнев, ръководител компютърен кабинет и ръководството на СОУ „ Св. Паисий Хилендарски“ с. Абланица. Състезанието откри г-жа Калинка Гайтанинчева – пом. директор по учебна дейност в училището. Тя приветства всички участници и гости по повод проявата. Освен учители от училището домакин, присъстваха учителите по информационни технологии от училищата в общината и региона.

Почетно жури в състезанието бе:

Председател – Красимир Стоянов – учител по информатика и информационни технологии в ПМГ „ Акад. С. П. Корольов“ гр. Благоевград.

Членове – 1. Пепа Стоянова – учител по информатика и информационни технологии в ПМГ „ Акад. С. П. Корольов“

 1. Адем Зейнев – рък. компютърен кабинет в СОУ Абланица.

Журито запозна участниците с регламента на състезанието и в 10.00 часа то стартира. Учениците се състезаваха в няколко направления:

 1. Компютърна графика.
 2. Текстообработка.
 3. Компютърни презентации.
 4. Видеоклипове и WEB сайт.Отличените ученици в съответните направления са:Първо място – Ясмин Джамджиева – СОУ „ Климент Охридски“ с. Слащен.Трето място – Боби Караилиев – СОУ „ Климент Охридски“ с. Слащен.Първо място – Шанай Чакърова – СОУ „ Св. Паисий Хилендарски“ с. Абланица.Трето място – Нери Газиева – СОУ „ Св. Паисий Хилендарски“ с. Абланица.
 5. Направление Компютърни презентации;
 6. Второ място – Валентин Кърджалиев – СОУ „ Никола Вапцаров“ гр. Хаджидимово.
 7. Направление – Текстообработка;
 8. Второ място – Орхан Конедарев – СОУ „ Св. Паисий Хилендарски“ с. Абланица.
 9. Направление – Компютърна графика;
 10. На всички участници бяха раздадени сертификати за участие, а на излъчените победители грамоти, изготвени от СОУ „ Св. Паисий Хилендарски“, съвместно със старши експерт Василиса Павлова в  РИО гр. Благоевград.

Първо място – Кевин Хаджиев – СОУ „ Христо Ботев“ с. Вълкосел

Второ място –Луиза Метушева и Ирен Чакърова – СОУ „ Св. Паисий    Хилендарски“ с. Абланица.

Трето място – Шекир Трохv – СОУ „ Христо Ботев“ с. Вълкосел

Направление Видеоклипове и  WEB сайт;

Първо място – Абил Дерменджиев – СОУ „ Христо Ботев“ с. Вълкосел

Второ място –Еркан Моллов и Еднан Метушев – СОУ „ Св. Паисий Хилендарски“ с. Абланица.

Трето място – Емел Моллова – СОУ „ Св. Паисий Хилендарски“ с. Абланица.

Освен грамоти, ръководството на  СОУ „ Св. Паисий Хилендарски“ бе подготвило и предметни награди за победителите. Състезанието премина много емоционално и остави трайни впечатления у всички присъстващи.

Изготвил: Сълзета Зейнева – гл. учител в СОУ „ Св. Паисий Хилендарски“ с. Абланица.

Снимки от състезанието:

IMG_8412 IMG_8376 IMG_8367 IMG_8355 IMG_8326 IMG_8319 IMG_8308 IMG_8307 IMG_8297 IMG_8295 IMG_8291IMG_8331


Първо общинско състезание по Информационни технологии

март 2016 г. с. Абланица

Всичко за състезанието на адрес: Състезание 2016 г.


НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

 В СОУ „ СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“,  ОБЩ. ХАДЖИДИМОВО, ОБЛ. БЛАГОЕВГРАД

В СОУ „ Св. Паисий Хилендарски“, общ. Хаджидимово обл. Благоевград бе изготвена план-програма по повод Националната седмица на четенето за периода 07.ХІІ.- 12.ХІІ.2015 година. В нея бяха включени разнообразни дейности за учениците от всички етапи на обучение – начален, прогимназиален и гимназиален.

Учителите от двете  методически обединения –  на началните учители и на учителите по български език и литература и чужди езици, съвместно с педагогическия съветник , логопеда, главния учител и със съдействието на ръководството на училището предложиха дейностите и мероприятията, които да залегнат в План-програмата, със съответните срокове и отговорници. Съответно те  бяха реализирани в посочения период.

На 07.ХІІ.2015 година – понеделник, Националната седмица на четенето бе открита с провеждането на анкета „ Чета, защото“ с ученици от гимназиален етап. Учениците от начален етап , под ръководството на своите учители представиха Спектакъл с участието на любими приказни герои.

На 08.ХІІ.2015 година – вторник, ученици от втори клас се състезаваха за „ Най-добър разказвач на приказка“. Същият ден се проведе състезание по правопис и краснопис с ученици І-ІV клас, както и състезание по аналитично четене с ученици от VІ и VІІ клас.

На 09.ХІІ.2015 година – сряда, бе реализирано състезание с ученици от гимназиален етап за писане  есе на тема: Езикът, който ни събира и разделя. Интерес предизвика и мероприятието, което организираха логопедът и педагогическият съветник в училището с деца, които имат нарушения в говора и езиковото развитие. На изявата присъстваха много родители, които заедно със своите деца учеха, играейки.

На 10.ХІІ.2015 година – четвъртък, учениците от трети клас , в присъствието на много родители реализираха мероприятие под надслов: „ С баба приказки разказвам“. В училищната библиотека най-добрите четци от прогимназиален и гимназиален етап участваха в Маратон на четенето. Те рецитираха поезия, четоха притчи, в една задушевна творческа атмосфера.

На 11.ХІІ.2015 година – петък, в Конферентната зала на училището се състоя награждаване . Г-жа Калинка Гайтанинчева – пом.-директор по учебната дейност от името на ръководството на училището подари книги на всички изявили се ученици в състезанията и проведените тематични мероприятия.

Гл. учител по БЕЛ: Сълзета Зейнева


Анкета „ Чета, защото…“ – pdf


ПЛАН-ПРОГРАМА  ЗА НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

 7.ХІІ. – 12.ХІІ. 2015 ГОДИНА


ПРОГРАМА

ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО – pdf

Pic_2                       Pic_1Втори национален семинар на тема: Извънкласните и извънучилищните дейности – за устойчиво и качествено обучение и възпитание нс децата и учениците

1 –  5 септември 2015 г.,  Камчия

От 1 до 5 септември 2015 в курорт Камчия (на 25 км от Варна) се състоя Втори национален семинар на тема: Извънкласните и извънучилищните дейности – за устойчиво и качествено обучение и възпитание нс децата и учениците. Семинара беше организиран от Синдиката на българските учители с председател Янка Такева, Фондация „Устойчиво развитие за България” с председател Станка Шопова, Санитарно оздравителен комплекс „Камчия” с изпълнителен директор Станка Шопова, под патронажа на  проф. дпн Тодор Танев, министър на МОН.

На семинара бяха представени класираните материали по темата от цялата страна. Всички презентации бяха много интересни и съдържателни.

Нашето училище участваше с темата:

ОБЩИНСКИ ПРАЗНИК НА ЕТНОСИТЕ – ТОЛЕРАНТЕН МУЛТИКУЛТУРЕН ДИАЛОГ ЗА ПРЕВРЪЩАНЕ НА УЧИЛИЩЕТО В ЖЕЛАНА ТЕРИТОРИЯ НА УЧЕНИКА / Културно-образователни дейности в училище за обществен мир/

Разработили:

Калинка Гайтанинчева – помощник-директор, учебна дейност,

Мехмед Имамов – директор,

Асине Конедарева – учител, история и цивилизация,

Атидже Метуш – старши учител, начален етап

 Средно общообразователно училище „ Св. Паисий Хилендарски”,

 с. Абланица, общ. Хаджидимово, обл. Благоевград.

 Организацията бе на много високо ниво. Участниците имаха прекрасна възможност да съчетаят, както се казва в такива случаи,полезното спривтното.Освен многото свободно време,всяка вечвр имаше имтересни музикални програми. Всичко това се случи в прекрасната база на СОК „Камчия” Един прекрасен и много полезен семинар.

 9 8 7 6 5 4 3 2 1


22- април МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ЗЕМЯТА

По случай Международния ден на Земята в. “Дейли експрес” публикува няколко любопитни факта за нашата планета:

* Масата на Земята в тонове се равнява на числото 6, следвано от 21 нули.

* В орбита около Слънцето Земята се движи със скорост от 107 200 километра в час.

* Вода покрива 70.8 процента от земната повърхност, оставяйки 29,2 процента на сушата.

* Ако земната суша бъде разпределена поравно между всички жители на планетата, всеки от тях ще получи “парче” с приблизителните размери на 2,7 футболни игрища.

* Земята е единствената планета в Слънчевата система, която не е кръстена на римско или гръцко божество.

* За пръв път Денят на Земята е отбелязан на 22 април 1970. По случайност датата съвпада със 100-годишнината от рождението на Ленин, което кара някои американци да осъдят честването като комунистически заговор.

* Дължината на земния ден се увеличава с около 17 милисекунди на век.

* В орбита около Земята има над 1000 изкуствени спътника и 21 000 космически отломки с размер над 10 сантиметра от конструирани от човека апарати.

* Формата на Земята не е идеална сфера – диаметърът й на полюсите е с близо 43 километра по-малък от този на екватора.

* Тъй като Земята не е идеална сфера, гравитацията не е разпределена равномерно. Това означава, че ако на екватора човек тежи 68.1 килограма, на Северния полюс теглото му ще бъде 68.5 килограма.

Източник: БТА


90 години  СОУ “Св. Паисий Хилендарски” с. Абланица

План – програма


                  ПРОГРАМА ЗА ПРАЗНИЧНИЯ ДЕН

                       24.04.2015 година  / петък/

9:00 часа – 10:00 часа

 • Посрещане на официалните гости, бивши учители и възпитаници на училището;

10:00 часа – 11:00 часа

 • Разглеждане на изложбите в училището, представяне на презентация „ 90 години светско училище в село Абланица” и документален филм из училищния живот;

                                                                 11:00 часа – 11:30 часа

 • Празнични послания и приветствия от директора на училището и гостите на тържеството;

11:30 часа – 13:00 часа

 • Празничен концерт с участието на ученици, учители и самодейци от с. Абланица;

12:30 до края на деня

 • Празнично веселие и дегустиране на кулинарни произведения, направени от членове на училищната общност;

14:00 часа – 15:00 часа

 • Среща – разговор с бивши учители и възпитаници на училището;

15:30 часа– 16:30 часа 

 • Кръгла маса със социалните партньори за Стратегията за развитие на училището

                Вашето присъствие ще зарадва всички членове на училищната общност!


                                                                 Съвременният свят поставя изисквания към тези, които не са безразлични към бъдещето и успеха си. Нужно е да бъдем динамични и адаптивни, креативни и търсещи, с широк поглед и отворено за новостите съзнание, с отлична ориентация към нещата, които имат практическо приложение и смисъл. Все по-широк става спектъра от възможности за работа и учене както в Европа, така и по света.

В СОУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Абланица, общ. Хаджидимово

се проведе първо Национално състезание по Английски език съорганизирано от   представител на издателство Pearson Longman за България , изключителен представител на Pearson Tests of English и официален партньор на Promethean.

Pearson Tests of English са международни сертификати, които тестват възможностите на кандидатите да прилагат знанията си на практика.

Приложими са както за деца до 14 години, така и за тези, които се нуждаят от сертификат за владеене на английски език с цел работа или кандидатстване в университет.

  PTE General е в шест нива, които покриват напълно нивата на Европейската езикова рамка (CEFR).  Изпитът е на два етапа: писмен и устен. В писмената част, кандитатите имат възможност да покажат колко добре разбират това, което чуват или четат и как могат да се изразяват подходящо в писмен вид. (за ученици 8-12 клас).                                                

PTE_yong

PTE Young Learners проверява знанията на децата в четири нива (Firstwords, Springboard, Quickmarch и Breakthrough). И четирите нива тестват уменията на децата да четат, слушат, пишат и говорят свободно на английски език. Основната цел на изпитите е МОТИВАЦИЯ. Те дават увереност и самочувствие на учениците в начален курс, развиват способностите им и стимулират желанието им да продължат напред и да стигнат толкова далеч, колкото им е необходимо. На базата на постигнатите резултати, родителите ще бъдат спокойни и убедени в реалните възможности и знания на децата си.

 Участници в състезанието.