Ден на розовата фланелка

26 февруари 2020 г. – Ден на розовата фланелка

 Всички казахме: Не на тормоза в училище!

 

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. Идеята на този ден е да се изрази неприемането на тормоз и насилие в училище.

За пръв път Денят на розовата фланелка е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави, включително и България.

Как ученици и учители  от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с. Абланица се включиха в тази инициатива?

Дейностите по инициативата стартираха с презентация на тема: „Насилието в училище – главен проблем в България“, представена пред учениците от VІ клас.

Ученици от гимназиалния етап изработиха табло с послания „Не на тормоза в училище“, „Да бъдем по – добри“, „ Не на тормоза, но не за ден!“ и други.

Учениците пък от началния етап показаха своята съпричастност, като се включиха в забавни игри и развлечения.

Денят приключи със спортни игри, в които взеха участие ученици от различни възрастови групи. Те подкрепиха идеята, като демонстрираха екипния дух на игрите, въпреки състезателния им характер.

Така ученици и учители от СУ – Абланица казаха:

„ НЕ НА ТОРМОЗА!“,

„НЕ НА АГРЕСИЯТА!“  и  „НЕ НАСИЛИЕТО В УЧИЛИЩЕ!“