ЦЕЛОДНЕВНО ОБУЧЕНИЕ

Годишна училищна програма за целодневна организация на учебния процес при

СУ “Св. П. Хилендарски” с. Абланица. – тук

  1. План за работа на методическото обединение в ЦО – тук.
  2. Отчет за работата на МО в ЦО за 2019/2020 учебна година – тук.

Членове на методическото обединение.


Председател на МО

 Найме Гърбева – старши учител  в група  за целодневна организация на учебния ден – V група

Членове на МО:

 1. Елза Моллова – старши учител в група  за целодневна организация на учебния ден- I група

  1. Зорница Дерменжиева – старши учител в група  за целодневна организация на учебния ден – II група
  2. Юнеска Конедарева-старши учител в група за целодневна организация на учебния ден – III група
  3. Минире Топова – старши учител в група  за целодневна организация на учебния ден – IV група
  4. Гюлфе Ханьова– старши учител в група за целодневна организация на учебния ден VI група
  5. Ирзана Чаушева – старши учител в група  за целодневна организация на учебния ден – VII група

ДЕЙНОСТИ В ЦДО


Честита Баба Марта

Честита Баба Марта на всички ученици и учители от СУ “Св. Паисий Хилендарски” с. Абланица!

     За поредна година учениците от целодневна организация на учебния ден успяха да зарадват всички с красивата си тематична изложба. Стотици красиви мартенички и картички, изработени от учениците с помощта на техните родители и учители, украсиха входа на училището.

Иновативен открит урок

На 11.12.2019 год. се проведе иновативен открит урок, проведен в час за занимания по интереси, в III група от целодневна организация на учебния ден. Третокласниците с г-жа Юнеска Конедарева, запознаха присъстващите на урока гости с правилата за общуване и поведение на обществени места. На урока присъстваше и родител, който се включи в една от игрите.
Във връзка с един от най-светлите празници, който предстои- Коледа, креативните третокласници изработиха приключенски календар ” 10 дни до Коледа”. Всекидневното изпълнение на задачите от коледния календар ще позволи на учениците да опознаят проблемите на съвременното общество и да се включват в изпълнението на социалнозначими дейности.Под надслов ” Роди се и поведе ни в борба.

Обесен бе, но нивга не умря” и във връзка с отбелязването на 147 години от отбесването на Васил Левски, креативните ученици от пета група в ЦО изготвиха проект, с който почетоха паметта на Апостола.
След това, под ръководството на г-жа Н.Гърбева, петокласниците посетиха читалищната библиотека, където наблюдаваха интересна презентация, представяща живота и делото на Апостола.


„ АЗ ОБИЧАМ ДА СПОРТУВАМ С МАМА И ТАТЕ“

 С много забавни игри и весели емоции протече откритият урок в пета група в дейности за целодневна организация на учебния ден, който се проведе на 14.11.2019г. в СУ „ Св. Паисий Хилендарски“ с.Абланица

Под мотото „ Аз обичам да спортувам с мама и тате“, в час по организиран отдих и физическа активност, ученици и родители заедно се включиха в едно истинско  приключение.

Под ръководството на г-жа Найме Гърбева-старши учител на пета група, участниците, които  бяха разделени на три отбора- Лъвове, Тигри и Леопарди, трябваше да премерят сили в различни спортни игри и препятствия , за да покажат бързина, сръчност, прецизност и съобразителност.

Урокът чрез игри с участието на родителите се превърна в истинско забавление за малки и големи. Учениците получиха заслужени аплодисменти от присъстващите гости за добрите физически умения.

В края на урока г-жа Гърбева благодари на всички присъстващи родители за активното участие в проведеното мероприятие и ги покани да се включват все по-активно в училищния живот.

Заместник-директорът на училището г-жа Калинка Гайтанинчева поздрави всички участници в спортната надпревара и връчи заслужена награда на победителите в игрите.


5 ОКТОМВРИ

Международен ден на учителя – по инициатива на ЮНЕСКО от 1994г.

Международният ден на учителя се чества на 5 октомври.  Към настоящия момент тази дата се приема от над 100 държави, между които е и България.

Във връзка с отбелязването на този ден и израз на благодарност към своите учители, учениците от ДЦО подготвиха красива изложба на тема” Моят учител”. Разнообразни красиви рисунки и подбрани цитати изобразяващи дейността на учителя, красяха изложбата в антрето на училището.


3 март- Национален празник на Република България


3 март е една от най-светлите и паметни дати в Българската история.

Дата превърнала се в символ на победата и свободата.

Дата, въплъщение на новото начало на един изстрадал народ.

Дата на създаването на Третата българска държава след дълговековно турско робство.

Във връзка с отбелязване на 141 години от Освобождението на България, учениците от VII а група в дейности за целодневна организация, с учител г-жа Н.Гърбева, изготвиха проект, с който посредством снимки и биографична информация запознаха своите съученици с паметната дата 3 март 1878г. и героичния и незабравим подвиг на българските патриоти и революционери, отдали живота си за свободата на Отечеството.


ЧЕСТИТА БАБА МАРТА


С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, но най-известният от тях е свързан със закичването с мартеници. Закичват се хора, млади животни и дръвчета, защото мартеницата е символ на здраве и плодородие.

По случай настъпващата пролет и в очакване на Баба Марта, учениците от ДЦО в СУ “Св.П.Хилендарски” изработиха със сръчните си ръце стотици красиви мартеници, с които украсиха коридора на училището.

 

Весела Коледа и щастлива Нова 2019  година от

учениците в Дейности за целодневна организация!!!


В  НАШЕТО УЧИЛИЩЕ РОДИТЕЛИТЕ ВИНАГИ СА ДОБРЕ ДОШЛИ

 Добрите взаимоотношения между учители и родители допринасят много за успеха на детето в училище.  Истинското взаимодействие между тях е основано на взаимно доверие, общи цели и двупосочна комуникация. Включването на родителите в училищния живот, като  основни партньори на училищната общност за съвместно провеждне на различни дейности, е един от приоритетите в развитието на СУ” Св. Паисий Хилендарски”.

Една такава съвместна инициатива между ученици, учители и родители бе проведена на 05.12.2018г. в първа група в ДЦО с ръководител г-жа З.Дерменджиева, където се проведе открит урок в час за занимания по интереси.

Урокът бе заложен в графика за квалификационната дейност на училището и в плана на методическото обединение на учителите в ДЦО, а темата бе:

“Ролята на родителите в часовете за занимания по интереси”

Присъстващите родители взеха активно участие в реализирането на открития урок. Три от майките на първолаците запознаха учениците и гостите със своите професии, като нагледно обясниха в какво точно се състои тяхната работа. Те впечатлиха всички с нагледните материали, които предварително бяха приготвили.


   


По случай 1 юни – Ден на детето,

учениците от целодневна организация на учебния ден сътвориха красиви рисунки на асфалт в двора на училището.

 Всички картини бяха изпълнени с много цвят, радост, щастие, и всяка една от тях носеше свое послание.
Жури класира първо, второ и трето място, но награди получха и останалите участници за проявеното старание и творческо изразяване на желаната идея.


Честит 8 март- Международен ден на жената! 

    По случай Осми март учениците от групите в целодневна организация на учебния ден изготвиха красива изложба, с която поздравяват всички жени.


С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и традиции, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай свързан с Баба Марта, е закичването на хора, млади животни и дървета с мартеница за здраве и плодородие. По случай първи март учениците от групите в целодневна организация на учебния ден в СУ”Св. Паисий Хилендарски” изработиха стотици красиви мартенички, които представиха като изложба в коридора на училището.


С много песни танци и игри на 22.12.2017год.учениците от  I -VII клас в целодневна организация на учебния ден в СУ”Св.Паисий Хилендарски”с.Абланица се подготвиха да посрещнат  предстоящите коледни и новогодишни празници.


Есен   2017-2018

За втора поредна година учениците от целодневна организация на учебния ден в СУ” Св.Паисий Хендарски” представиха красива изложба в училището и успяха да зарадват съучениците си с креативни идеи изработени от природни материали.

 


1 ЮНИ


По случай 1-юни – Ден на детето, учениците от V, VI и VII група в целодневна организация на обучение с голямо удоволствие се включиха в състезание за най-красива и оригинална рисунка на асфалт. Децата сътвориха чудесни рисунки в двора на училището.

Накрая всички участници представиха своята рисунка и обясниха как са избрали какво да нарисуват, и какво послание се съдържа в нея. Картините бяха изпълнени с много цвят, радост, доброта и щастие.

Журито разгледа и одобри всички рисунки, но освен че класира първо, второ и трето място награди получиха и останалите  участници за проявените талант, старание и творческо изразяване на желаната идея.

 


8 март – Международен ден на жената

и

Празник на мама

По случай празникът на мама учениците от групите в целодневна организация с голямо желание и въображение  изработиха красиви, оригинални картички, които представиха на изложба  в коридора на училището и впечатлиха всички учители и съученици.Честита Баба Марта!!!

Празникът на Баба Марта в българските традиции

е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие.
По случай този празник,

учениците от целодневна организация на учебния ден в

 СУ”Св.Паисий Хилендарски” сътвориха прекрасни мартенички,

картички и други подаръци в часовете за занимания по интереси.

Сръчните детски ръце  изплетоха оригинални мартеници и гривни, а красивата им изложбата бе отразена дори и в медиите.


На 23.12.2016 г. всички ученици от I до VII група  в целодневна организация на обучение в СУ “Св.Паисий Хилендарски” с. Абланица с огромно вълнение и ентусиазъм се включиха в новогодишното тържество, организирано в ресторант Бистрица. С много песни, танци, музика и положителни емоции малките малчугани посрещнаха коледните и новогодишни празници.


На 25.11.2016 год. в 14.00 ч. се състоя празник на чуждите езици свързан с празниците Хелуин и Денят на благодарността. Учениците от всички групи в прогимназиален етап в целодневна организация на учебния процес с удоволствие се включиха в провеждането на празника. Те участваха в традиционния конкурс за изработване и представяне на най-оригинален маскировъчен костюм за Хелуин, както и в различни състезателни игри, създаващи весело настроение и незабравими емоции.

20161125_164217 20161125_164235 20161125_164336 20161125_164654 20161125_165133 20161125_165239 20161125_165246 20161125_165512 20161125_165644 20161125_165726 20161125_165842 20161125_171043 dsc_2497


Под мотото „ Есента дойде с красивите си цветове” учениците от Vа група в целодневна организация на учебния процес при СУ „Св. Паисий Хилендарски” с. Абланица изготвиха красива изложба, която представиха в коридора на училището.

Под ръководството на г-жа Найме Гърбева – старши учител прогимназиален етап в целодневна организация на обучение, креативните петокласници изработиха красиво есенно пано, с което приятно изненадаха и впечатлиха всички свои  съученици . Паното включваше красиви есенни рисунки и различни предмети, изработени с помощта на природни материали.


1dsc_2453 dsc_2452 dsc_2449 dsc_2438 dsc_2437 dsc_2434 dsc_2431 dsc_2430 dsc_2429 dsc_2427 dsc_2421 dsc_2420 dsc_2417 dsc_2416 dsc_2415 dsc_2406 dsc_2407 dsc_2409 dsc_2410 dsc_2413 dsc_2414 dsc_2405 dsc_2403 dsc_2402 dsc_2400 dsc_2398 dsc_2396 2 dsc_2457